همه ی ما خط کشی های سفید و زرد رنگ روی آسفالت خیابان ها را به وفور دیده ایم. تاکنون با خود فکر کرده اید برای خط کشی خیابان ها از چه رنگی استفاده میشود که با وجود عوامل مختلفی مانند برف و باران های شدید و تردد زیاد ماشین ها و اصطکاک و هزاران عامل محیطی دیگر از بین نمیرود و ماندگاری خود را حفظ میکند؟ در این مقاله از مجله کیان پارک به بررسی ویژگی و انواع رنگ های ترافیکی میپردازیم.
لزوم استفاده از رنگ ترافیکی برای خط کشی خیابان ها چیست؟
مهمترین راه ارتباطی جاده و خیابانها میباشند که از طریق آنها هر روزه رفت و آمدهای بسیاری صورت میگیرد. سالم سازی و بیخطربودن راهها اهمیت زیادی دارد برای این کار از علائم راهنمایی رانندگی و خط کشی جادهها و خیابانها استفاده میشود تا مسیر درست را به راننده و افراد پیاده نشان داده شود. استفاده از رنگهای ترافیکی در سیستم راهنمایی و رانندگی دارای چندین دلیل است:
- ابزار مؤثر برای ارتباط: رنگهای ترافیکی به عنوان یک زبان بصری عمومی و قابل فهم استفاده میشوند. این رنگها به رانندگان و عابران پیامهای مشخصی را منتقل میکنند، بدون اینکه نیاز به خواندن کلمات یا جملات خاصی باشد.
- تنظیم حرکت و رفت و آمد: رنگهای ترافیکی به تنظیم حرکت و رفت و آمد در خیابانها و جادهها کمک میکنند. این رنگها باعث کاهش تداخل و تصادفات در تقاطعها و محلهای ترافیکی میشوند.
- افزایش پیشبینی: استفاده از رنگهای ترافیکی، مسیری برای رانندگان ایجاد میکند و به آنها کمک میکند تا بهترین تصمیمات را درباره حرکت و رفت و آمد در جادهها بگیرند. این رنگها اطلاعات مهمی را درباره شرایط جادهای به رانندگان منتقل میکنند و آنها را قادر میسازند تا پیشبینیهای دقیقتری درباره رفتار سایر رانندگان و ترافیک بکنند.
استفاده از رنگهای ترافیکی به دلیل سهولت در استفاده، قابل فهم بودن و ارتباط بین المللی، بهبود ایمنی و ترتیب در جادهها و کاهش تداخل و تصادفات موثر بوده و به رانندگان و عابران کمک میکند تا به طور امن و مؤثر در محیط جادهای حرکت کنند.
رنگ ترافیکی چیست؟
رنگهای ترافیکی معمولاً در سیستم راهنمایی و رانندگی استفاده میشوند تا در جهت تنظیم حرکت و رفت و آمد در خیابانها و جادهها کمک کنند. مهم است بدانید که استفاده از رنگهای ترافیکی ممکن است در برخی مناطق و موقعیتهای خاص متفاوت باشد. همچنین، در برخی کشورها، ممکن است از رنگهای دیگری برای تنظیم حرکت استفاده شود، مانند آبی یا سفید برای نشان دادن مسیرهای خاص یا اولویتهای خاص. بنابراین، همیشه مهم است قوانین و سیستم راهنمایی و رانندگی محل خود را بررسی کنید و به توصیههای موجود در آن منطقه عمل کنید.
رنگ ترافیکی از چه موادی ساخته شده است
بسیاری از افراد نمی دانند که مواد تشکیل دهنده رنگ ترافیکی چیست و چه چیزی باعث شده که این رنگ ماندگاری بسیار زیادی داشته است .به همین دلیل در این بخش می خواهیم اصلی ترین مواد تشکیل دهنده این رنگ را به شما معرفی کنیم. این مواد عبارت اند از:
- رزین اکریلیک : رزین اکریلیک یک ماده پلیمری است که مقاومت شیمیایی و فوتو شیمیایی بسیار زیادی داشته و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. مزیت این نوع از رزین ها، پوشش دهی بالا و سمی نبودن آن ها است. این ماده در برابر آب و رطوبت نیز مقاومت خوبی از خود نشان داده و در برابر اشعه UV و ویژگی های جوی نیز بسیار ایمن است. این ماده دارای تنوع بسیار زیاد و سختی خوبی بوده و شفاف است.
- ترموپلاست : ترموپلاست ماده ای پلیمری است که بدون تغییر در ویژگی های شیمیایی ذوب شده و می توانند به سایر پلیمرها متصل شوند. این مواد دارای مقاومت حرارتی بسیار خوبی بوده و خواص مکانیکی آن ها در اثر افزایش دما تغییر چندانی نمی کند.
- کلرو کائوچو : رزین کلرو کائوچو از زنجیره های پلیمری انعطاف پذیر ساخته شده و به شکل پودری سفید رنگ در بازار موجود است. در این ماده حدود ۶۵ درصد کلر به کار رفته و گزینه خوبی برای پوشش دهی سطوح سیمانی، فولادی یا آهنی هستند. به همین دلیل یکی از مواد اصلی در انواع رنگ ترافیکی و صنعتی هستند. این ماده قادر است تا دمای ۶۰ درجه سانتی گراد را تحمل کرده و در برابر اسیدهای معدنی نیز بسیار مقاوم است.
- وینیل : وینیل نیز نوعی پلاستیک است که از ترکیب موادی مانند اتیلن و کلر ساخته می شود. این ماده استحکام بسیار زیادی در برابر اشیا تیز داشته و بسیار با محیط زیست سازگار است؛ زیرا حدود ۵۷ درصد از آن از نمک طعام ساخته می شود.
ویژگی رنگ ترافیکی
رنگهای ترافیکی دارای ویژگیهای خاصی هستند که در سیستم راهنمایی و رانندگی استفاده میشوند. این ویژگیها عبارتند از:
- برجستگی: رنگهای ترافیکی برجسته و آشکار هستند تا بتوانند بهطور موثر در محیط رانندگی تشخیص داده شوند. آنها از رنگهای با شدت و روشنایی بالا استفاده میکنند تا در شرایط نوری مختلف، از جمله آفتاب سپیدهدم، روشن باشند.
- کنتراست: رنگهای ترافیکی با در نظر گرفتن کنتراست بالا طراحی میشوند. میزان تفاوت رنگی بین قرمز، زرد و سبز باید بهطور واضح و قابل تشخیص باشد تا رانندگان بتوانند بهراحتی سیگنالهای ترافیکی را تشخیص داده و عملکرد مناسبی داشته باشند.
- قابلیت تشخیص در شرایط محیطی مختلف: رنگهای ترافیکی باید در شرایط نوری متفاوت قابل تشخیص باشند. آنها باید در طول روز، شب، هوای بارانی یا مه، و شرایط دیگر قابل رویت باشند. برای تحقق این ویژگی، از مواد نورپردازی و فناوریهای متنوعی استفاده میشود.
- ثبات رنگ: رنگهای ترافیکی باید در طول زمان و با عبور از شرایط جوی و محیطی متفاوت، ثابت و قابل اعتماد باقی بمانند. تغییرات کمی در رنگ میتوانند به تشخیص اشتباه و خطرات جدی در جاده منجر شوند. بنابراین، انتخاب مواد و تکنولوژیهایی که مقاومت بالا در برابر فرسایش و تغییر رنگ را داشته باشند، برای رنگهای ترافیکی حائز اهمیت است.
انواع رنگ ترافیکی
رنگ ترافیکی متناسب با مقصود و شرایط و کاربرد انواع متفاوتی دارد و به 3 گروه تقسیم شدهاند:
رنگ ترافیکی سرد
بخاطر ساختار و اجزای رنگ ترافیکی سرد برای خشگ شدن نیاز به دمای بالا نیست. از این نوع رنگ برای خط کشی خیابان داخل و خارج شهر استفاده میشود. ماندگاری این رنگ 6 ماه تا یک سال است و اجرای آن باماشین خط کشی و دستی انجام میشود. 3 نوع رنگ ترافیکی سرد وجود دارد
- رنگ ترافیکی سرد بر پایه رزینهای کلر و کائوچو
- رنگ ترافیکی سرد بر پایه رزینهای آکریلیک ترمو پلاست
- رنگ ترافیکی سرد بر پایه رزینهای آکریلیک ترمو پلاست
رنگ ترافیکی گرم
رنگ ترافیکی گرم برپایه رزین هیدروکربنی و آلکیدی میباشد. این محصول با عنوان رنگ ترافیکی گرم ترمو پلاست نیز شناخته میشود.
به صورت پودر و جامد تولید شده و قبل از استفاده دمای آن را تا حد مشخصی باید افزایش داد و روی سطح مورد نظر استفاده گردد.
از ویژگیهای رنگ ترافیکی گرم زمان خشک شدن بسیار کم است و خواص فیزیکی_مکانیکی و مقاومت سایش فوق العادهای دارد و میتوان در ضخامت بالا استفاده شود به همین خاطر در مسیرهای پر رفت و آمد مانند اتوبان و بزرگ راه ها اجرا میشود.
برخی عوامل مانند زنجیر چرخ در زمستان، روغن ریزی (مخصوصا در رنگ های ترافیکی گرم) و زیر سازی نامناسب آسفالت موجب ماندگاری کمتر رنگ ترافیکی میشود
رنگ ترافیکی چندجزئی
رنگ ترافیکی چند جزیی بر اثر یک واکنش گرمازا و اختلاط چند ماده با هم ساخته میشود.رنگ چند جزیی چسبندگی بسیار خوبی روی آسفالت و بتن دارد. معمولاً از این محصول برای خط کشی و علامتگذاری خطوط عابر پیاده استفاده میشود. در حقیقت، از آنجایی که خطوط عابر پیاده معمولاً حجم تردد نسبتاً بالایی دارد، باید رنگی برای خط کشی آنها استفاده شود که مقاومت سایشی بالایی داشته باشد. از اینرو، رنگ ترافیکی چند جزئی میتواند بهترین گزینه برای این کار باشد.
بدون دیدگاه